6 februari ’18: Safer Internet Day

5 tips voor een veilige internetomgeving

Vandaag besteedt de wereld extra aandacht aan internetveiligheid.  Volgens de organisatie van Safer Internet Day vormen vooral de kinderen een risicogroep.  Maar eigenlijk kan iedereen wel een veiliger internetomgeving gebruiken. En daar kan iedereen een steentje toe bijdragen. Daarom vijf tips om veiliger te surfen.

1. Wees niet te zelfverzekerd

Voor de digital native is veilig surfen iets vanzelfsprekends. Tips zijn er vooral voor senioren op cursus.  Toch blijkt uit onderzoek dat veel jongeren en digital natives onbewust onveilig internetten. Zo’n 67 procent van de onbekende mails worden door hen gewoon geopend. Onbekende bestanden worden maar liefst in 41 procent van de gevallen geopend. Jongeren denken door hun knowhow veilig te zijn. Meer dan 90 procent zegt een malafide mail wel te zullen herkennen. Desondanks is één op de 10 wel eens slachtoffer geweest van cybercrime.

2. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord

Het is misschien een ouderwetse tip en het klinkt misschien logisch.  Maar wist je dat het meest gebruikte wachtwoord in 2017 “123456” was?  Wees creatief met je wachtwoorden. Veel sites geven gelukkig aan of je wachtwoord sterk of zwak is, maar lang niet altijd wordt deze service aangeboden. Sommige websites zoals Google en Facebook verwittigen je als iemand op je account probeert in te loggen, laat die meldingen een wake-up call zijn voor een veilig(er) wachtwoordgebruik.

Extra tips voor veilige wachtwoorden

3. Zet smart apparaten op een aparte wifi-verbinding

Door het zogenaamde Internet of Things zijn steeds meer apparaten in huis online. Ook je slimme koelkast, stofzuiger of zelfs auto heeft wifi nodig. Daarom is het belangrijk dat deze apparaten veilig zijn. Dat kan door een speciale smart-router te gebruiken, die als het ware bij de poort virussen en aanvallen tegenhoudt.

Je kan ervoor kiezen slimme apparaten op een aparte wifi te zetten. Op die manier fungeren ze niet als stepping-stone voor je laptop, smartphone of andere apparaten met meer gevoelige software en informatie.

4. Wees alert met online betalen

Dankzij het online shoppen vindt het betalingsverkeer steeds vaker online plaats. Dat maakt het leven makkelijker, maar zorgt er ook voor dat we bij de pinken moeten blijven.

Op het internet is een wildgroei ontstaan aan webshops. Om zeker te weten dat je betaalt voor echte producten bestaan enkele keurmerken.  Webshops aangesloten bij deze keurmerken moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen.  Zo ben je toch al een stukje zekerder dat je de bestelling ook effectief zal ontvangen. Grote webshops bieden je tegenwoordig zelfs de mogelijkheid om achteraf te betalen.

Ook het overmaken van geld doen we al lang niet meer met een overschrijving op de post. Banken verzinnen van alles om uw geld en apps veilig te houden, maar zelf kan je ook opletten. De bank zal bijvoorbeeld niet zo snel mailen met een link en nooit vragen naar een pincode.

Zorg dat er bij online bankieren altijd een slotje staat naast de url en dat je computer beveiligd is tegen aanvallen. In noodgevallen of bij twijfel kan je altijd contact opnemen met je bank.

5. Het internet is geen café

Of het nu gaat om sexting, een racistische tweet of een gênante videoclip, sommige mensen gebruiken het wereldwijde web als een veredeld café. Ze staan er niet bij stil dat sommige posts op Facebook en online foto’s het internet nooit echt zullen verlaten. Uitspraken in de kroeg kunnen worden vergeten en zijn gezegd tussen je groep vrienden. Op het internet is het min of meer openbaar. Misschien lijkt iets online plaatsen op het moment onschuldig. Het kan je echter nog jaren achtervolgen.  Bijvoorbeeld bij de zoektocht naar een nieuwe job.