Ik hou van de gedrevenheid van die mannen. Het is een plezier om hen aan het werk te zien.

Ingelmunster

Voor een gemeentehuis is een netwerk heel belangrijk. Rik Vansteenkiste is IT manager voor de gemeente Ingelmunster. Hij vertelt:”Wij beheren ons netwerk zelf. Veel diensten hebben links met officiële overheidsinstanties van buitenaf. Denk bijvoorbeeld maar aan het rijksregister. Al dat internetverkeer en die gegevens moeten goed beheerd en veilig zijn. Daarnaast moeten onze interne medewerkers wel vlot kunnen blijven werken en toegang hebben tot alle gegevens.”

Safety first

“Vanuit het Vlaamse regeerbestuur werden gemeenten op de vingers getikt. Hun netwerk en IT-infrastructuur zou niet veilig genoeg zijn. Voor bepaalde diensten geldt een verhoogd veiligheidsniveau. Zo moet alles wat met het OCMW te maken heeft, sterker beveiligd zijn dan de rest. Dat is ons opgelegd door de kruispuntbank Sociale Zekerheid. Wij opteerden ervoor om elke dienst naar dat hogere niveau op te tillen.”

Eerste externe IT-leverancier

“Wij kunnen een beroep doen op vaste overheidsleveranciers, ook voor IT maar de gemeente en mijn afdeling beslisten om wat de veiligheid betreft, toch een externe partij in te schakelen. Wij hebben onder andere in de bibliotheek pc’s geplaatst waar alle inwoners op terechtkunnen. Uiteraard is het heel belangrijk om deze computers en dat netwerk te voorzien van extra bescherming. Secure IT is al jarenlang onze vaste partner op dat vlak.”

Persoonlijk contact

“Dankzij die jarenlange samenwerking bouwden we ondertussen een persoonlijk contact op met de zaakvoerders van Secure IT, Nick en Koen. Ook al is het een externe partij, ze voelen aan als collega’s. Wat hun producten en diensten betreft, zij houden werkelijk de vinger aan de pols bij alles wat reilt en zeilt binnen de IT-wereld. Hun kennis is up-to-date en ver doorgedreven. Zo kunnen wij met de gemeente rekenen op de beste dienstverlening. Tot op vandaag hebben we nog geen inbreuken op ons netwerk ontdekt. En dat willen we zo houden.”

“Bij ons was het een moeilijke evenwichtsoefening. Enerzijds moet alles sterk beveiligd zijn zodat aanvallen van buitenaf geen kans krijgen. Anderzijds moeten onze medewerkers voldoende toegang hebben en vlot kunnen werken. Secure IT heeft dat probleem ideaal opgelost.”