Trojans hebben het gemunt op jouw mobiele bankgegevens

Trojans voor mobiel bankieren is in Q2 de sterkste stijger in de hitparade der cyberzorgen. Meer dan 61.000 malware samples voor mobiel bankieren wisten langs de security software te glippen.

Een triest historisch hoogtepunt

Met een verdubbeling in ongeveer één jaar tijd en een groei dat drie keer zo groot is dan in het eerste kwartaal mag het duidelijk wezen dat we deze bedreiging serieus moeten nemen.

Trojans voor mobiel bankieren zijn berucht.  Ze zijn ontwikkeld om geld van bankrekeningen te halen van nietsvermoedende burgers.  Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar de eenvoudigste manier om zoveel mogelijk centen buit te maken. Deze Trojans vermommen zich als legitieme apps.  Wanneer de bankapp wordt geopend na het installeren van zo’n vermomde Trojan legt deze een laagje over de bankapp en worden jouw gebruikersgegevens gestolen.  Let dus altijd goed op met welke app je installeert op je smartphone.

Dan maar geen apps installeren?

Apple screent alle apps in de App Store heel grondig.  Wat niet wil zeggen dat je zomaar elke app moet installeren op je iPhone.  Voorzichtigheid is nog steeds aanbevolen. Bij Android toestellen is die controle minder.

Hieronder enkele tips hoe je Android malware kunt voorkomen:

  1. Download enkel apps via Google Play. Je kunt zelfs zover gaan dat je toestel het niet toelaat om apps te installeren van een zogenaamde derde partij.  Hiervoor ga je naar Instellingen > Beveiliging > Onbekende apps installeren.
  2. Kies enkel voor apps van vertrouwde ontwikkelaars.  Bekijk de score van andere apps ontwikkeld door hetzelfde bedrijf.  Haal de naam eens door Google.
  3. Bekijk de score van de app en lees reviews van andere gebruikers. Een hoge score is niet voldoende.  Hackers kunnen dit manipuleren.  Bij reviews is dit al een stuk moeilijker.
  4. Let op met welke toelatingen de app vraagt tijdens het installatieproces.  Een rekenmachine die toegang wenst tot je gesprekken? Misschien toch maar kijken voor een andere app.
  5. gebruik een degelijke antivirus. Ja ook op je smartphone is het aangewezen een antivirus te installeren.  Zo worden jouw apps en toestel regelmatig gescand.  Maar ook nieuwe apps worden eerst gescreend voor ze op jouw toestel komen te staan.

bron: Kaspersky Lab – IT threat evolution Q2 2018